За нас

къща за гости Арима

За Арима

Къщата за гости „Арима“ е едно уникално и атрактивно място, подходящо както за семейни почивки, така и за фирмени събирания. Къщата разполага с един апартамент, 8 двойни и 4 тройни стаи като всяка от които носи в себе си индивидуален стил и е с общ капацитет от 40 гости. Стаите са уютно обзаведени, всяка от които разполага със сателитна телевизия, Wi-Fi, локално отопление, като в някой от стаите има и климатици и тераси.
къща за гости Арима
Къща за гости Арима разполага с трапезария, която има функцията на ресторант с млад екип от готвачи и обслужващ персонал, предлагащ разнообразие от българска и европейска кухня.

На разположение на гостите на къщата са голяма лятна градина, външен басейн с джакузи, детска площадка, барбекю, сауна, масажи, плейстейшън зала, покер зала, билярд, джага, тенис на маса. При интерес от страна на клиентите организираме: детски лагери, скаутски излети, походи с ATV, велосипеди, сафарита, както и най-различни по вид тържества.

Уникална природа, чудна тишина, спокойствие и приятна обстановка Ви водят към издигналата снага китна къща за гости „Арима“.

Там мил и гостоприемен екип ще Ви посрещнат, настанят и нагостят богато.

Сякаш времето спира, и се пренасяш в друга реалност!

уютни стаи

Уютни Стаи

Красива Природа

Красива Природа

вкусни гозби

Вкусни гозби

много забавления

Много забавления

Забележителности около Арима

Арима е разположена в близост до историческите забележителности, които със сигурност ще Ви впечатлят! Град Велики Преслав, Мадарският конник, Природен резерват Патлейна, старата столица на България – град Плиска, град Шумен – паметник „1300 години България“, Старият град, много музеи и паметници на културата!

Село Сушина е разположено на брега на язовир Тича – в подножието на величествената Стара Планина – по пътя: Шумен – Преслав – Върбица. Той е третия по големина у нас, след язовир Искър и язовир Доспат. В язовира могат да се ловят платика, шаран, сом, каракуда, бяла риба, кефал и червеноперка.

Изключително удобство за туристите е и възможността за ловуване. В близост се намират ловни стопанства и резервати с дивечови запаси от благороден елен, сърна, дива свиня.

Освен дивна природа, местността си има и два минерални извора с доказани лековити качества. Водата на единият, е лечебна за стомашно-чревния тракт, а тази в соления извор е за хора с очни заболявания. Те се намират на 5 км. от село Сушина.

Историко-археологически резерват Велики Преслав

Историко-археологически резерват „Велики Преслав“

Националният историко-археологически резерват с музей „Велики Преслав“ е разположен върху руините на старата българска столица Велики Преслав (893-972 г.) и обхваща около 500 ха от нейната площ. Институцията е с дългогодишна история и има за цел да издирва, изследва, съхранява и популяризира културното наследство на този древен и обвеян с мистика град.

Продължаващите повече от век проучвания сочат, че Преслав е замислен и построен от своите създатели като един великолепен град, достоен да съперничи на византийската столица Константинопол.

Национален историко-археологически резерват Плиска

Историко-археологически резерват „Плиска“

Столица на Първата българска държава, основана от Аспарух. На площ от 23 km2 са разположени останки от монументални архитектурни обекти. В археологическия музей е показан битът на населението, материалната и духовната му култура от периода VII-X век.

Основана от хан Аспарух през 681 година, вероятно върху старо славянско селище, Плиска е столица на България до 893 година. Стогодишни археологически проучвания разкриват останките от „външен“ и „вътрешен“ град, Тронна палата, Малък дворец, езически храм, дворцова черква, водохранилище, бани, стопански и жилищни постройки, а на 1,5 километра от Източната порта – основите на внушителен катедрален храм – Голямата базилика.

Историческически резерват Мадара

Историческически резерват „Мадара“

Богатството на откритите археологически паметници датирани от IV хил. преди Христа до XV век, дават основание на изследователите да нарекат Мадара „Българската Троя“. Най-забележителния паметник в резервата е уникалният скален релеф Мадарски конник. Единствен в Европа, той е образец на старобългарското изкуство и символизира мощта и величието на българската държава.

Надписите около него, изписани на гръцки език, разкриват подвизите на трима български ханове – Тервел, Крум и Омуртаг. От 1972 година Мадарският конник е обявен от ЮНЕСКО за паметник със световно значение.

Историко-археологически резерват „Шуменска крепост“

Историко-археологически резерват „Шуменска крепост“

На 3 километра западно от град Шумен се издига Шуменската крепост, просъществувала повече от 3200 години. Местността е била заселена още през ранно-желязната епоха /XII век преди Христа/. По-късно, крепости тук са издигнали траки, римляни, византийци.През ранното и късно средновековие Шуменската крепост е била българска твърдина изиграла важна роля в историята. Просъществувала е и в началния период на османското владичество. През 1444 година, по време на кръстоносния поход на Владислав III Ягело, тя била разрушена и опожарена.

Крепостта е един от най-добре проучените археологически обекти в страната. Крепостна и култова архитектура, жилищни и стопански сгради и хиляди движими паметници свидетелстват за разнообразните й функции през различните епохи, най-вече през времето на Второто българско царство.

Комплекс-паметник Създатели на Българската държава

Комплекс-паметник „Създатели на Българската държава“

Монументът е открит на 28.11.1981 година, в чест на 1300 години от създаването на българската държава и пресъздава най-важните моменти от историята на Първото българско царство от Аспарух до Симеон. Дело на творчески колектив, с ръководител проф. Крум Дамянов.

Сложната композиция от осем бетонни тела, изградени под различен ъгъл, оформя две полузали, в които се сменят сянка с полусянка, ритъм и форми, контраст и хармония.